Ghid de supravieţuire pentru cumpărături în China
Business Chinese 商务汉语 / ghid de supravietuire pentru cumparaturi in china
Chinese slang sau cum să fii de-al casei
Ghidul relaţiilor fericite şi profitabile cu partenerii de afaceri din Republica Populară Chineză

Ghid de supravieţuire pentru cumpărături în China

 
 

Bine ai venit in China. Tara tuturor posibilitatilor si tara negotului. Stiai ca orice poate fi negociat? De la cartoful copt pe tabla de pe marginea drumului, la cea mai scumpa camera de hotel din capitala. Cum? Cu incredere si, mai ales, cu putina pricepere.           

Iar daca crezi ca pretul initial ofertat este ieftin, eu zic sa iti rezervi timp pentr-o negociere tipic chinezeasca in urma careia vei achizitiona produse de zece ori mai ieftine.            

Articolul acesta se axeaza exclusiv pe shoppingul cu amanuntul si nu pe achizitii de tip en gross. Acestea din urma le voi detalia într-un articol separat. Momentan sa le facem pe doamne si domnisoare fericite si sa incepem shoppingul!           

Unde ne aventuram pentru shoppingul de lux si unde pentru shoppingul low cost?

           Denumirile locatiilor:

Bazar, piata     市场
Junk shop        旧货店
Shopping center 商业中心区
Antichitati       古玩店
Mall                 购物中心
Piata de noapte 夜市
Supermarket    超级市场
Magazin universal百货商店
 
            In metropolele din China veti intalni deseori magazine de genul „Magazinul Prieteniei” 友谊商店. Acestea sunt magazine administrate de catre statul chinez care au fost initial create pentru diplomati, oficiali straini si turisti. Acum insa sunt deschise publicului larg. Singura diferenta fata de alte centre de shopping sunt preturile fixe etichetate. Deci in cazul in care nu-ti place sa negociezi, acest loc ti se va potrivi de minune.
            Magazinele universale de lux au inceput sa fie din ce in ce mai numeroase. Aici veti gasi si branduri celebre, precum Gucci, insa preturile sunt mult mai ridicate decat in Europa, datorita apetitului bogatasilor chinezi pentru branduri de lux. 
            Pentru doritorii sau doritoarele de chilipiruri sau smart shopping am cateva sfaturi extrem de practice. In orice magazin unde doriti sa achizitionati un produs, cel mai usor mod de a obtine un pret mult mai bun decat cel cerut este urmatorul:
 1. Veniti cu 1-2 ore inainte de inchiderea magazinului. Comerciantii sunt mai disperati atunci sa vanda pe ultima suta de metri, mai ales daca in cursul zilei nu au avut foarte multe vanzari.
 2. Negociati intotdeauna pretul. Fiind straini acestia va vor cere din start un pret de cel putin 10 ori mai mare decat in mod normal. Stabiliti-va un buget.
 3. Dacă vanzatorul opune rezistenta pretului ofertat de catre dumneavoastra pur si simplu plecati, indepartandu-va incet. Intotdeauna acesta va va chema inapoi pentru o noua runda de negocieri. In cazul in care nu ajungeti la un consens aratati-va dezinteresat si continuati-va plimbarea prin magazin. Cu siguranta vor mai fi si alti comercianti cu aceleasi produse la cativa metri indepartare.
Si nu uitati ORICE ESTE NEGOCIABIL!
            Diferenta dintre voi si ceilalti laoway (expati) va fi ca voi veti cumpara o bluza Adidas (identica cu originalul) cu 9$, pe cand ceilalti din magazin vor lua acelasi lucru cu 100$. Si nu exagerez inca mai am tricoul. Chiar e de calitate, la fel ca si Conversii luati din China cu 14$ (50 ron). Bineinteles ca mi-am luat 2 perechi si aratau la fel ca Conversii din magazinele de lux, aceasi cutie inscriptionata, aceleasi instructiuni de utilizare. Diferenta? Eu am stiu de unde sa le cumpar si am dibuit cam cat ar valora.

 
            Negocierea se poate realiza atat in engleza, cat si in chineza. Insa, cu siguranta, veti obtine un pret mai bun daca va descurcati in chineza. Iata cateva fraze utile:
 1. Unde este Mall-ul?
购物中心在哪儿?
 1. La ce etaj este departamentul cu haine de femei?
几楼是女装?
Haine barbatesti   男装
Cosmetice       化妆品
Mobila             家具
Accesorii bucatarie      家庭用品
Echipamente sportive  运动商品
Haine copii                  童装
Bijuterii           珠宝
 1. Pot să probez? Unde este cabina de proba?

我可不可以试一下?你们试衣间在哪儿?

 1. Cat costa?

多少钱?

 1. Este prea scump. Daţi-mi un pret mai bun.

太贵了!给我便宜点吧!

 1. Si mai ieftin.

再便宜一点。

 1. Vreau să platesc cu cardul.

我要刷卡。

Platiti cu cardul? 刷卡吗?

Platesc cu cardul. 要刷卡。

Platesc cash. 付现金。

 1. Dati-mi vă rog o marime mai mare.

请给我大号的

Marimi:

L 大号 (42)

M 中号 (38-40)

S 小号 (34-36)

 Enjoy your shopping experience!

 Cu drag, 

 
RELATED POSTS

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Preference Center